Informatie

U heeft geen doorverwijziging nodig om bij ons terecht te kunnen
Bij Tandprothetische Praktijk Plasmans kunt u terecht voor het aanmeten van kunstgebitten, klikgebitten, plaatjes, frames en dergelijke. Ook voor vrijblijvend advies, reparaties en correcties aan bestaande protheses bent u van harte welkom in de praktijk.
U heeft geen doorverwijzing nodig van tandarts of andere specialist om bij ons terecht te kunnen.

Prothese op Implantaten (klikgebit)

Implantaat voor kustgebit
Heeft u last van een loszittend kunstgebit of vindt u het vervelend om een los gebit te dragen? Dan kunt u kiezen voor een overkappingsprothese, oftewel een ‘klikgebit’ dat met behulp van implantaten vastgeklikt kan worden. Dit biedt de zekerheid van een perfect sluitend en vastzittend gebit. Het aanbrengen van een implantaat is relatief eenvoudig en na een helingsperiode van enkele weken is het al mogelijk om het ‘klikgebit’ of de overkappingsprothese te gebruiken. In de tussentijd is het mogelijk de bestaande prothese aangepast door de tandprotheticus te gebruiken. U loopt dus niet zonder!

Gedeeltelijke Prothese

Een partiële prothese of frameprothese is een vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Plaatprotheses en frameprotheses zijn, in tegenstelling tot kronen en bruggen, uit de mond te nemen. Als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen, kan een plaatprothese of frameprothese een goede oplossing zijn. Welke prothese voor u het meest geschikt is, bepaalt u in overleg met uw tandprotheticus/tandarts.
Tandprothetische Praktijk Plasmans kan plaatjes en frames in eigen huis maken, waardoor er geen lange wachttijden zijn.

Volledige Prothese

Het aanmeten van een kunstgebit neemt ongeveer vijf tot zes afspraken in beslag:
 • keyboard_arrow_right

  Afspraak 1: Intake, advies en bespreken behandelplan. Eerste afdrukken van de kaak met confectie lepels

 • keyboard_arrow_right

  Afspraak 2: Gedetailleerde afdrukken maken met speciaal voor u gemaakte lepels

 • keyboard_arrow_right

  Afspraak 3: Beet registratie: kijken hoe uw kiezen op elkaar moeten komen en de vorm en kleur van uw tanden en kiezen samen uitzoeken.

 • keyboard_arrow_right

  Afspraak 4: Passen van de prothese en eventueel kleine aanpassingen.

 • keyboard_arrow_right

  Afspraak 5: De prothese wordt geplaatst.

 • keyboard_arrow_right

  Afspraak 6: Na-controle

Kunstgebit

Rebasing

Past uw prothese niet meer goed past, maar is de prothese verder nog in goede staat? Dan is het mogelijk de prothese op te vullen (rebasen). Door constante druk van de prothese op de kaak en doordat er geen tanden en kiezen meer zijn, gaat de kaak slinken (kleiner worden).
De prothese behoudt zijn eigen vorm waardoor er ruimte ontstaat tussen de prothese en de kaak. Dit kan pijn veroorzaken en de kans op het breken van de prothese vergroten. Er wordt dan een afdruk genomen van de kaak. In de bestaande prothese kunnen wij een voering plaatsen zodat de prothese weer goed past.

Eerste Prothese

Tussen het trekken van tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen. De tandprotheticus maakt dan een zogenaamde tijdelijke noodprothese.
Als uw eigen tanden worden getrokken wordt meteen deze prothese geplaatst. Op deze manier heeft u meteen weer tanden in uw mond zodat u kunt eten en praten. Na twee weken kan er een zachte laag aangebracht worden zodat de pasvorm van de prothese tijdelijk verbeterd wordt en het tandvlees de kans krijgt om te herstellen. Na twee tot drie maanden, afhankelijk hoe de kaak en het tandvlees hersteld is, is het aan te bevelen om de immediaatprothese te rebasen (op te vullen). Hierbij wordt er door een afdruk onder de prothese te nemen de pasvorm opnieuw aangepast. Houd u er dan wel rekening mee dat u de prothese die dag kwijt bent.
Het is noodzakelijk om deze prothese na ongeveer 6 maanden te laten vervangen door een definitieve prothese

Reparatie Kunstgebit

Repareer nooit zelf uw kunstgebit. De kans is groot dat u de prothese verder beschadigt. Bij een breuk bijvoorbeeld is het dan niet meer mogelijk om het breukvlak weer terug te vinden, dit kan er dan voor zorgen dat de prothese niet meer goed past.
Wanneer uw kunstgebit of partiële plaatprothese stuk is, bijvoorbeeld omdat hij is gescheurd of er een tand is afgebroken, dan kunt u bij mij terecht voor reparatie. Doorgaans kunt u op deze reparatie wachten en neemt reparatie zo’n 30 tot 40 minuten in beslag.
In sommige gevallen moet er een afdruk gemaakt worden. Dan duurt repareren iets langer en zult u op een later tijdstip terug moeten komen.

Behandeling aan Huis

Bent u niet in staat naar ons toe te komen dan bieden wij de mogelijkheid voor behandeling aan huis. Voor een nieuw kunstgebit aan huis krijgt u een aantal afspraken. Voor reparaties wordt de prothese bij u thuis opgehaald en wordt bij u thuis eventueel een afdruk gemaakt. Een deel van de behandeling zal thuis gebeuren, maar de technische handelingen zullen op het laboratorium plaatsvinden. Zo krijgt u wel een kunstgebit aan huis, maar gelukkig niet de troep thuis!
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.